logo artropa
blog home aktueel contact beeld-archief pers-archief de surinoemer
De Surinaamsche Bank viert haar 145-jarig jubileum in 2010 met een boek en een tentoonstelling
Paramaribo SPAN - het boek

Ter gelegenheid van haar 145-jarige bestaan in februari 2010 publiceert De Surinaamsche Bank een boek over de recente geschiedenis van de beeldende kunst en het culturele klimaat van Suriname. De opkomst van een jonge generatie kunstenaars staat daarin centraal. Naast overvloedig beeldmateriaal bevat het boek essays en interviews met kunstenaars. Er zijn bijdragen van onder meer: Drs. Sigmund L.J. Proeve, Thomas Meyer zu Schlochtern, Chandra van Binnendijk, Marieke Visser, Fred de Vries, Liesbeth Babel, Christopher Cozier, Nicolas Laughlin, Siebe Thissen, Arnold Schalks en Ralph van Meijgaard. Bart Oppenheimer uit Rotterdam verzorgt het grafisch ontwerp. Roy Tjin neemt de fotografie in Suriname voor zijn rekening, Otto Snoek in Rotterdam. Het boek met de titel Paramaribo SPAN verschijnt in het Portugees, Engels en Nederlands in een oplage van 3.000 exemplaren. Het boek wordt uitgegeven door KIT Publishers Amsterdam en is in de boekhandel voor 25 euro verkrijgbaar.
Paramaribo SPAN - de tentoonstelling
Naast de publicatie was er de tentoonstelling Paramaribo Span in en rondom de monumentale directeursvilla in de achtertuin van de bank en op verschillende locaties in het centrum van Paramaribo. De tentoonstelling markeerde de afronding van het ArtRoPa-project in Suriname. De tentoonstelling toonde niet alleen de vitaliteit van een jonge generatie kunstenaars, maar gaf ook aandacht aan actuele culturele en  maatschappelijke vraagstukken. Onderwerpen waren de toenemende druk op het milieu en het kwetsbare regenwoud, de stad versus het binnenland en de diversiteit van de bevolkingssamenstelling van Suriname. Aan de tentoonstelling namen 19 kunstenaars uit Suriname en 10 kunstenaars uit Nederland deel: Steve Ammersingh, Pierre Bong A Jan, Daniel Djojoatmo, Karel Doing, Ken Doorson, Risk Hazekamp, Casper Hoogzaad, Sri Irodikromo,Jeroen Jongeleen, Ellen Ligteringen, Jurgen Lisse, Kurt Nahar, Raul Neto, Hedwig (PLU) de la Fuente, Marcel Pinas, Sunil Puljhun, Bas Princen, Ravi Rajcoomar, Dhiradj Ramsamoedj, Arnold Schalks, Otto Snoek, George Struikelblok, Roberto Tjon A Meeuw, Roddney Tjon Poen Gie, Jhunry Udenhout, Hulyia Yilmaz, Sirano Zalman en Mels van Zutphen. Christopher Cozier uit Trinidad was door Thomas Meijer zu Schlochtern uitgenodigd  de selectie van de Surinaamse kunstenaars te maken. Thomas Meijer was verantwoordelijk  voor de Rotterdamse deelnemers. De opening van de tentoonstelling Paramaribo SPAN vond plaats op 26 februari 2010. In het weekend van de opening waren er lezingen en debatten. De tentoonstelling was tot en met zondag 14 maart 2010 geopend voor het publiek. Donderdag 9 september opende in TENT.CBK te Rotterdam de tentoonstelling Paramaribo Perspectives met werk van Ken Doorson, Neil Fortune, Sri Irodikromo, Jeroen Jongeleen, Jurgen Lisse, Kurt Nahar, Bas Princen, Ravi Rajcoomar, Dhiradj Ramsamoedj, Arnold Schalks, Otto Snoek, George Struikelblok, Roberto Tjon A Meeuw, Hulya Yilmaz en Mels van Zutphen. Het CBK aan de Nieuwe Binnenweg toonde werk van Casper Hoogzaad en Karel Doing verzorgde het filmprogramma Cinema Torarica. Naast de tentoonstelling Paramaribo Perspectives was er een randprogramma met een reeks debatten. (Paramaribo Perspectives 9-9- tot 8-11-2010)
Paramaribo SPAN - de blog
In de aanloop naar de tentoonstelling heeft Nicolas Laughlin uit Trinidad een (web)blog opgezet. De Paramaribo SPAN-blog is te bekijken via de blog-tab linksboven in de menubalk.